ÖSYM, bazı sınavlar için önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Yeni yüz tanıma sistemiyle birlikte artık birçok şeyin önüne geçilmiş olacak. Peki ÖSYM'nin yeni sistemi ne zaman başlıyor? İşte ÖSYM'nin yeni yüz tanıma sistemi ve bazı sınavlarda uyhulanacak "deneme soruları" yönteminin tüm detayları.
ÖSYM |
Son yıllarda sınav sorularının çalınması ve başkalarının adayların yerine sınavlara girmesiyle gündeme gelen ÖSYM, önemli bir güvenlik önlemi için çalışmalarına başladı. Geçtiğimiz gün açıklamalarda bulunan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, ÖSYM'nin önemli çalışmalar yürüttüğünü ifade ederek, sınavlarda yapılacak önemli değişiklikleri anlattı. Demir, bundan böyle yapılacak olan tüm elektronik sınavlarda adayların yüz tanıma sisteminden geçeceğini belirtti. ÖSYM Başkanı Prof. Demir, Esenboğa Elektronik Sınav Merkezi'nde biyometrik yüz algılama ve tanımlama ünitesinin kurulduğunu belirterek, "Bu sistemde kameralar adayları tanıyor ve adaylar isimlerini ekranda gördükleri zaman sınav merkezine giriş yapıyor" dedi. Bunun yanı sıra ÖSYM bazı sınavlarında yeni yöntemler denemeye de hazırlanıyor. Örneğin 300 bin kişinin girdiği sınavlarda "deneme soruları" adı verilen ve adaylar üzerinden ölçülüp daha sonraki yıllarda adaylara soru olarak sınavlarda sorulması planlanıyor.
YGS'de de "deneme soruları" gelebilir
Prof. Dr. Ömer Demir, deneme soruları sistemini hayata geçirilebilmesi için yasanın TBMM'de olduğunu ve mecliste geçerse en kısa zamanda sınavlarda uygulanacağını ifade etti. Demir, deneme soruları adı verilen ve sınavlar içinde yer alacak olan soruların normal sınav sorularıyla karıştırılarak adaylara sorulacağını söyleyerek, adayların hangi soruların deneme soruları, hangilerinin de normal soru olduğunu bilemeyeceğini belirtti. Ömer Demir, bu sayede ÖSYM'nin soru biriktirebileceğini sözlerine ekledi. Bu arada deneme sorularının puanlamaya dahil olmayacağını kaydeden Demir, "Deneme sorularını adaylar yanlış veya doğru yapması puanlarını etkilemeyecek. Sadece adaylar üzerinde bu sorular denenerek kolaylık veya zorluk dereceleri tespit edilecek." dedi. İlk etapta deneme soruları katılımı düşük olan sınavlarda uygulanacağını ifade eden ÖSYM Başkanı, YGS için bu konu hakkında bir açıklama yapmasa da konuşması bu yöntemin YGS'de de uygulanabileceğini işaret etti.
Uzun zamandır gündemde olan "cevap anahtarı soruların altında yer alacak" haberi için de Demir, şu bilgileri verdi: "Cevap anahtarının direkt soruların altında yer almasına ilişkin çalışmalar devam ediyor. 200-300 bin dolayında adayın katıldığı sınavlarda bu yöntem uygulanacak." Prof. Demir, bu yöntemin KPSS, YGS gibi büyük sınavlarda denenmeyeceğini belirterek, bu yöntemde tüm kitapçık sayfaları teker teker tarandığı için sınavların geç açıklanmasına neden olduğundan dolayı her sınavda denemenin mümkün olmadığını söyledi.
0 Yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.