Türkiye'de ve dünyada pek çok kişinin başının belası olan ve henüz kesin bir tedavisi olmayan "Nistagmus" adındaki göz hastalığı için kayda değer bir gelişme yaşandı. İşte Nistagmus tedavisinde bilim insanlarına yol gösterecek yeni gelişmenin öne çıkan detayları.
Göz protezi |
Gözlerin istemsiz olarak titremesi ve beraberinde görme oranını da etkileyen, Nistagmus hastalığı için yeni bir gelişme yaşandı. UCL ve Oxford Üniversitesi'nde İngiliz bilim insanlarının uzun süredir üzerinde çalıştığı araştırma sonuçları geçtiğimiz gün paylaşıldı. 40'lı yaşlarında bir hasta üzerinde uygulanan ve Nistagmus hastaları için olumlu bir gelişme olarak yorumlanan araştırma sonuçları diğer göz hastalıkları için de ümit vadediyor. İngiltere'de yayın yapan Breaking News'in haberinde, Araştırmada Nistagmus hastalığı sonradan oluşmuş, 40'lı yaşlarda olan ve iki gözde de az görme sorunu yaşayan Nistagmus hastasının gözlerinin arka bölümüne ufak mıtnatıs protezler yerleştirilerek nistagmusun ciddi anlamda azalması ve görüşün iyileşmesi sağlandığı ifade ediliyor. Bu arada çalışmada yer alan Profesör Quentin Pankhurst, "mıknatıslar titanyum ile kaplıdır ve titanyum dahili olarak güvenli bir şekilde gömülebilir ve böylece herhangi bir zarar vermeden manyetik kuvvet uygulanabilir" diyerek yöntemin kullanışlı olduğuna dikkat çekti.
Araştırma daha kapsamlı devam ediyor!
Uzun süredir çalışmayı yürüten araştırma ekibi, göz hareketini kontrol eden ekstra oküler kaslardan birine dikilmiş daha küçük bir mıknatıs ile etkileşen, yörünge tabanına (göz yuvasının altındaki kemik) implante edilen bir mıknatıs içeren bir protezi geliştirdi. 2013 yılında uygulanan tedavi dört yıl boyunca takip edildi ve hastadaki değişimler rapor haline getirildi. İlk "Okulomotor Protez" veya "İmplant" olarak tanımlanan bu yöntem ile ameliyata gerek duyulmadan hastaların gözündeki istemsiz titremeler ve görme kayıpları kolayca giderileceği belirtiliyor. Öte yandan araştırmada yer alan Dr. Nachev İngiltere'de yürütülen başarılı araştırma için şunları söyledi: "Nistagmus'un santral sinir sisteminde farklı kökenleri olan çok sayıda nedeni vardır ve bu da farmasötik bir tedavi geliştirmede bir sorun teşkil ediyor. Bu yüzden kendimizi göz kaslarına odaklamayı seçtik. Ancak şimdiye kadar, kayan bakışların doğal, kasıtlı hareketlerini engellemeksizin istemsiz göz hareketlerini durdurma ihtiyacı nedeniyle mekanik yaklaşımlar zordu."
Nistagmus |
İngiltere'de, Yeni ve Gelişen Teknoloji Uygulamaları Ulusal Programı, (UCLH) ve Oxford Üniversitesi'nden bilim insanlarının ortak yürüttüğü çalışma daha kapsamlı bir şekilde devam ediyor. Şu an geliştirilen yöntem sadece Nistagmus'un belirli çeşitlerinde kullanılabilir durumda. Ayrıca 40'lı yaşlarının sonunda olan Nistagmus hastasına uygulanan tedaviyle birlikte hasta televizyon izleme ve kitap okumanın yanı sıra normal çalışma hayatına zorluk yaşamadan başladı. Ancak tedavinin uygulandığı kişi sonradan Nistagmus hastası olan biri bu da "doğuştan Nistagmus hastası olanlara da bu yöntem uygulanabilir mi?" sorusunu akıllara getiriyor.
Mazlum Günhan - Webmgon
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil