Şarbonlu et ve Şarbonlu süt derken Şarbon hastalığı Türkiye'nin gündeminde önemli bir yer aldı. Peki Şarbon hastalığı nedir? Şarbonlu et nasıl anlaşılır? En önemlisi de Şarbon nasıl bulaşır? Ve Şarbonlu süt kendini belli eder mi? İşte Şarbonun belirtileri ve Şarbon için alınacak önlemler.
Şarbon |
Kurban Bayramı sonrası hızla Türkiye'nin gündemine gelen Şarbon hastalığı, vatandaşı tehdit edecek duruma geldi. Tarım ve hayvancılığın ülkemizdeki durumu nedeniyle son yıllarda artan ithal hayvanlardan dolayı pek çok problem ile karşı karşıya kalınıyor. Ve son olarak Şarbonlu et skandalı da ithal edilen hayvanlarla birlikte baş gösterdiği ortaya çıktı. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre, Şarbon hastalığı kontrol edilmeyen ve aşıları yapılmayan hayvanlarda görülmekte. Geçtiğimiz ay Türkiye'ye gelen ithal hayvanlar ve ithal etlerde de bu yüzden Şarbon görüldüğü anlaşılıyor. Peki Şarbon nedir? Türk Veteriner Hekimleri Birliği yaptığı son açıklamada, Şarbon hastalığı nedir? Sorusuna şu yanıtı verdi:
"İnsanlara bulaşma, doğrudan hayvanla temas sonrası derideki çizik ve yaralardan veya hasta hayvanın iyi pişmemiş etlerinin yenmesiyle olur. Hayvanlarda tedavi çok zordur. Genellikle ani ölümlerle ortaya çıktığından tedaviye fırsat kalmaz. İnsanlardaki seyri ise hayvanlardaki gibi çok hızlı değildir. Erken başlanan tedavilerden olumlu sonuçlar alınmaktadır"
Şarbonlu et ve Şarbonlu süt nasıl anlaşılır?
Şarbonlu hayvan bugüne dek Türkiye'de sadece bir kez görülmüştür. Son zamanlarda Şarbonlu et skandalının fazla görülmesinin sebebi ithal hayvanlar olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine pek çok vatandaş Şarbonlu et nasıl belli olur? Gibi soruların yanıtlarını aramaya başladı. Uzmanlardan gelen açıklamalara göre, Şarbonlu et veya Şarbonlu süt kendini belli etmiyor. Yani Şarbon bulaşan etin rengi ve tadı sağlıklı et ile aynı olduğu için tespiti oldukça zordur. Şarbonlu etten korunmak için yapılacak en iyi yol eti iyi pişmek olacak. Şarbonlu et iyi piştiği takdirde tehlikeli olmaktan çıkıyor. Öte yandan insana bulaşan Şarbonun belirtileri ise şöyle sıralanmakta: vücutta yara oluşması, öksürük, yüksek ateş, kusma ve ishal. Hastalık sadece Şarbonlu et ile bulaşmaz. Yapılan açıklamalara göre, Şarbonlu hayvana doğrudan dokunma ya da kesilmiş Şarbonlu hayvanın etine dokunmanın yanı sıra söz konusu hayvanlar ile aynı ortamda bulunmak da yine hastalığı kapmak için yeterli oluyor. Şarbonlu hayvan şüphesi ilgili kurumlara bildirilmesi oldukça önemli. Aynı zamanda Şarbondan şüphelenen vatandaşların ise en yakın hastaneye başvurnası gerekmekte.
0 Yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.