İçişleri Bakanlığı'nın Doğu ve Güneydoğu il ve ilçelerinde vali ve kaymakamlıkların bünyesinde kurduğu yerel radyolar 1 yılını doldurmak üzere. Vatandaşların radyolara olan ilgisi ve desteği dikkat çekerken söz konusu radyoların yaşadığı bazı sorunlar ise çözüm bekliyor.
Radyo |
İçişleri Bakanlığı, TRT ve TMSF'nin desteğiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da çok sayıda il ve ilçede 20'ye yakın yerel radyo istasyonu kurdu. 2019'un başında yayınlara başlayan yerel radyolar , 1 yılını doldurmak üzere. Profesyonel ekipmanlarla kurulan radyoların bazıları Mardin Nusaybin, Kızıltepe ilçelerinde, Hakkari ve Çukurca ilçesi , Ağrı'nın Doğubayazıt ve Tutak ilçelerinde ve Van Erciş ile Muş Malazgirt'te açıldı. Özellikle Malazgirt'te kurulan radyo stüdyosu ve yayın ekipmanlarıyla dikkat çekiyor. Halkın yoğun ilgi gösterdiği radyolar dini, kültürel ve eğlenceli yayınlarla dinleyiciyle buluşuyor. Valilikler ve kaymakamlıkların bünyesinde faaliyete geçirilen yerel radyo istasyonlarının şu anda herhangi bir geliri bulunmuyor. Türkçe'nin yanı sıra bölgede konuşulan dillerde de programların olduğu radyolarda aynı zamanda pek çok dilde şarkılar da kendine yer buluyor. Öte yandan ocak 2019'da kurulmaya başlanan ve yaklaşık 1 yaşında olan yerel radyoların sayısının artacağı tahmin ediliyor. Bu arada 20'ye yakın radyo her ne kadar büyük bir ilgi görse de bazı sorunlarıyla da dikkat çekiyor.
Söz konusu radyolarda yayın yapan kişilerin pek çoğu kamu görevlisi olup herhangi bir yayın tecrübesi yok. Radyoların kurulma aşamasında yayıncılar ve teknik ekip TRT tarafından 1 hafta eğitildi. Ancak 7 günlük eğitim pek de yeterli olmamış görünüyor. Bölgede bulunan İletişim Fakültesi mezunu çok sayıda işsiz genç bulunuyor. Bu gençlerin bu radyolarda istihdam edilmesi gerekirken yerlerine çeşitli kamu görevlisi çalıştırılıyor. Edindiğimiz bilgilere göre bazı mülki amirler, kamu dışında da gençleri radyolara alıyor olsa da çoğunlukla öyle değil. Bu arada İçişleri Bakanlığı'nın TRT desteğiyle hayata geçirdiği radyoların bazılarında çalışan sayısı da çok düşük. Söz konusu radyoların 2-3 çalışanı bulunuyor. Bölge için ciddi bir öneme sahip olan ve halkın da büyük desteğini alan radyoların yayıncı konusundaki eksiklerinin giderilmesi gerekiyor. Radyolarda çalışan 2 ya da 3 kişi hep aynı konu ve yayınlarla program yapmaya çalışıyor. Bu da radyoların kalitesini düşürüyor. 1 yılını dolduracak olan radyoların üniversite mezunu, işsiz ve ilgili bölümleri okuyan gençlerle daha fazla kitleye ulaşacağı ve yayınların zenginleşeceği bilinen bir gerçek. Ancak yereldeki yetkililer duruma el atmaktan kaçınıyor.
0 Yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz kısa bir süre sonra onaylanacaktır. Yapılan yorumun sorumluluğunu Webmgon kabul etmez.